Reklama
 
Blog | Daniel Hrnčíř

Jak náš prezident Miloš Zeman pojí naši vlast dohromady.

Nejprve jsem si chtěl nechat svoji ústřední myšlenku na konec, aby to byla ta bomba, tak jako Poe se svým Havranem. Nakonec jsem si řekl, že by to vůči nedočkavým čtenářům nebylo fér. A taky to není zase taková bomba jako Havran od Poa.

 

Nejprve jsem si chtěl nechat svoji ústřední myšlenku na konec, aby to byla ta bomba, tak jako Poe se svým Havranem. Nakonec jsem si řekl, že by to vůči nedočkavým čtenářům nebylo fér. A taky to není zase taková bomba jako Havran od Poa.

Tak tedy, abych nezdržoval ty, kteří nechtějí moc číst. Myšlenka je taková, že se lidi spojí proti společnému nepříteli. Stejně jako pod heslem: „Nepřítel mého nepřítele je můj přítel“. Dobře, není to nijak zvlášť zajímavá a objevná myšlenka. Biologové si teď musí myslet, že jsem objevil Ameriku. A ani jsme zatím nedošli do stavu, že by se jinak politicky smýšlející lidé objímali na ulici a brečeli nad naším prezidentem. Stále pouze brečíme – bez objímání.

Reklama

Ovšem proč tomu tak je? Může to být způsobeno výroky nad přesunem ambasády nebo neudělení vyznamenání či naopak udělení sporným osobám? Myslím si, že každý akt sám o sobě nic neznamená, ale v jednotě je síla.

Než se však pustím do rozebrání dnešní situace, rád bych se vrátil k naší velké a slavné první přímé volbě prezidenta.

Netvrdím o sobě, že politice rozumím. Většinou se o ni zajímám převážně jen během voleb. Jediné, co mám, je natolik soudnosti, že nevolím strany, kde neznám ani jednoho člověka – nebo je znám a vím, že stojí za hovno. Sleduju debaty, čtu volební noviny, čtu programy a kašlu na volební kalkulačky. A volím hodně srdcem.

Avšak nic z toho se nevyrovnalo tomu, jak jsem sledoval první přímou volbu prezidenta. Než rychle rozeberu jednotlivé kandidáty, rád bych Vás upozornil, že jsem si o každém kandidátovi myslel, že by z něho mohl být dobrý prezident.

Bobošíková je opravdu úchylná ve své tupé houževnatosti. Ale chtěl bych zažít dobu, kdy bude kandidovat na prezidentku USA. Rozhodně se mi ta její tendence vracet se zpět na prohrané pole politiky líbí. Dokola a dokola. Pěkně vytrvalá čuba.

Franzovi stačily ty jeho tetování. Psalo se o něm i v indonéských novinách.

Fischer. Obyčejnějšího kandidáta bychom už jen stěží hledali. Naprostá průměrnost byla tak neutrální, až to zaráželo dech.

Roithová je prostě chytrá a je to dáma (Bobošíková je sice taky rodu ženského, ale já měl na mysli dáma jako Dáma… ne dáma jako žena).

Fischerová je prozměnu sluníčková dáma. Mám rád sluníčkové lidi, kromě Havla. Lidi vůbec mají nějak rádi sluníčkové lidi.

Přemysl Sobotka vypadal ok (tzn.: žádný speciální názor na něho nemám) a mluvil chytře.

Jiří Dientsbier se nesral se Zemanem.

A Karel Schwarzenberg je chytrej, umí kamuflovat, že je politik a má vztahy s ostatními národy (jasně, že jsem ho volil, ale šlo ve druhém kole dělat i něco jiného?). A člověk musel ocenit tu práci s punk koncertem … tedy punk programem.

No a pak je tu Miloš Zeman, který to vyhrál. Už při rozhovorech se s ničím a nikým nepáral. Lhal snad pokaždé, když byl v televizi a ještě z moderátora udělal vola. Někdy to měl až nechutně lehké, třeba na idnesu si s ním sakra nevěděli rady. Bagatelizoval, když přišel a prohlásil, že je tajným agentem LUKoil místo toho, aby o tom raději držel hubu. A nakonec pak celý národ poslouchal dokola a dokola ty jeho bonmoty. Zkrátka klaďas k pohledání.

Pokud to shrnu, tak jsem si prostě o každém kandidátovi myslel, že má nějaké předpoklady (ne vždy kladné, to uznávám) stát se dobrým prezidentem. Přičemž dobrým neznamená nutně kvalitním, ale viditelným.

Takže jsme si ze všech kandidátů vybrali echt hajzla a vložili do něho naděje. Ať už je měl každý jakékoli. On měl být náš prezident dolních deseti miliónů. Otec a velký spasitel. Brahma! No, čekal jsem, že se bude chovat jako buran a ve svém věku se nebude bát pálit mosty, ale že to bude až taková jízda, to nečekal nikdo.

Postupně ten člověk začal rozvracet všechny politické strany a navážel se snad do všech, které měl kolem.

Nejdříve tvrdě do opozice. Však proč ne, vždyť byl z konkurenční ČSSD, takže nestrannost se u něho nečekala. Byly to tvrdé komentáře, ale od tvrdého chlapa. Nečas schytával jednu dardu za druhou. Karel dostával sežrat, že dostal ve druhé volbě 45 %. Žádná láska mezi pravicí a panem prezidentem nemohla proběhnout. Nicméně na jeho obranu říkám, že kdyby zvolili Karla (nechci být neuctivý k panu Schwarzengergovi, ale nechce se mi psát jeho dlouhé příjmení, snad mi to promine), tak by zase nebylo moc levicově smýšlejících, co by si řeklo: „Ale jo, sice má za kámoše Kalouska, ale je to můj prezident.“ Nicméně se ani Zeman nesnažil s tím něco dělat, prostě rozdával jednu ránu za druhou. S tím, že má mandát dolních deseti miliónů. Kdyby chtěl být pečlivý, mohl to alespoň přepočítat na procenta.

Jenže mým nepřítelem není volič ODS, který má jeden butik na náměstí, kde zaměstnává dvě ženský, za které odvádí minimálku a bokem jim to doplácí na černo. Jasně, soused ho asi nemá rád, protože podnikatel nemusí makat na stavbě, ale to se holt nedá nic dělat. Nebo ženská, co pracuje v realitní kanceláři. Prostě má práci, která jí nese. Ale tohle nejsou mí nepřátelé. Chlap s butikem a ženská v realitce jsou prostě jen lidi, kteří mají nějaký životní názor a možná trochu víc štěstí než ostatní.

A pak přišli povodně. Kde kdo se staral o to, aby mohl nějak pomoci. Každý se vykašlal na blbé vtípky a lidi vůbec neměli náladu na píčoviny – napříč politickým spektrem. A co na to Zeman? Řeší, jestli může jít hradní stáž pomoci nebo nemůže a kam půjde a nepůjde ta velká pracovní síla o šedesáti lidech z šesti set. Tohle velkorysé gesto nasralo hodně lidí.

Do toho se ožral Kalousek a Nečas brousil svoji sekretářku. Kalousek má u mě bod za to, že to přiznal. Hradní viróza je holt zákeřná svině.

Když už jsme u toho chlastu. Náš prezident vždycky chlastal. Pamatuji si ho z televize jako dítě a pokaždé vypadal, že je ožralej jak doga. Mluvil divně (to jsem ještě netušil, že tak mluví normálně) a klátil se (to jsem ještě netušil, že se klátí normálně). Nicméně vždycky chlastal. Becherovku, ale nepohrdne ani kořalkou (nejen ruskou) a má rád i červené víno. Ale za boha nevím, co přesně vystudoval za obor, nebo jakých konferencí se účastní. To o něčem svědčí, ne? I kdybych byl buran, co se nezajímá o nic než o bulvár našich prezidentů, tak to přece jen o něčem svědčí. Jsem přesvědčen, že být známý tím, že chlastám, není prostě dobrý. Frantu ze sousedství taky lidi neplácají po zádech za to, že z pěti piv určí správně čtyři, když jich má dvanáct v sobě.

Nicméně teď chlastá ještě víc. A chlastá často. Vlastně pořád. Ne že by předtím nechlastal pořád, ale teď je to nějak pořád-pořád. Prostě neustále. Na korunovačních klenotech. Historku o viróze mu nežrali ani jeho voliči, natož pak ostatní. To byl taky pěkný trapas. Ten člověk tam vypadal, jako když ty klenoty opravdu celé zebleje. Styděli se za něho i Ukrajinci na stavbě.

Jenže to pořád byly jen kapky vody v poloprázdné sklenici. Nic důležitého. Prostě se nám ožral prezident, ten předešlý zase kradl tužky a ten před-předešlý se zase oženil s Dagmar. Prostě každý má (nebo měl) své slabé stránky.

Co už ovšem nejsou kapky, ale přímo vodopády, to je to, když udělá něco velmi mocný muž, kterého nelze nijak stíhat. A upřímně mně je úplně jedno, jestli je to kvůli neznalosti a sluníčkovosti – to když Havel propustil zabijáky 16. února 1990, díky čemuž máme u hlavního nádraží „Sherwood“ – aby ukázal rozdíl mezi minulostí a budoucností. Nebo když Klaus udělal to samé pro prachy. Nebo když se podílíte na destabilizaci vlády, abyste tam pak mohli nasadit svého premiéra v demisi. To jsou přesně ty věci, z kterých se chce lidem zvracet skrz celé spektrum politického cítění.

Jenže pokračujeme dál. Máme tu stranu Zemanovce a dobré dva měsíce před ní je tam Šlouf. Každý ví, že je to těžká korupční svině. Bém je vodvar – proti němu. Financuje tu stranu a vede ji. Jmenuje se Strana práv občanů Zemanovci. Všichni ji znají, kromě teda obtloustlého Hůlky. Každý se tak trochu bojí, že dostane víc jak pět procent. Jsou na každé diskuzi i na idnesu. Nemám rád piráty, ale to, jak to hackli, to k nim sedělo a alespoň ukázali vtipnost idnesu. Víte, idnesu a novinek se skutečně bojím. Pro mě není lehký si říkat, že ty noviny nikdo nebere vážně. Blesk moc lidí nebere vážně. Když v Blesku napíšou „UFO spadlo vedle Hradce Králové a zabilo tam 4 lidi“, tak tomu uvěří 1 % čtěnářů. Když tu samou zprávu napíšou na novinkách a dají k ní rozmazané video, už se o tom bude živě diskutovat na FB.

Ale to jsem odbočil od těch Zemanovců. Máme tu stranu, která má v sobě název našeho prezidenta. Divný billbordy a hromadu hesel, která jsou více či méně úsměvná. Například: „Zastavili jsme Kalouska.“ Jak? To už je záhadou. ODSáci, vy se netlemte, vy jste měli heslo: „Střední třído, braň se!“ – asi před dělnickou, která měla něco v tom smyslu: „Budeme bojovat…“

Nicméně teda Zemanovci (a povšimnětě si, že lidi používají název Zemanovci a ne SPOZ zkratku jako u TOP nebo ODS nebo ČSSD a přitom SPOZ se říká dobře – ale konečně k věci!). Zeman jezdil po krajích. Před volbami. A chtěl platit pódia a kameny, na které by mohl klepat kladívkem… Spolu se Zemanovci. Ti dostali prostor mluvit. A to je zabilo. Tak jako Franze zabilo to, že mluvil, tak Zemanovce zabilo to samé. A pak i ten Zeman. Jeden týden těsně před volbami, kdy se rozhoduje o všem. Byl-li někdo pevně přesvědčen před měsícem, tak v poslendím týdnu to ještě desetkrát změní. Se na ně vysral. Prostě se na ně vysral. Odvolal Šloufa, přestal o nich mluvit a dva dny před volbami o nich nebylo ani vidu, ani slechu. To ostatní strany dělaly, co mohly.

Jenže mým nepřítelem nejsou voliči Zemanovců. Lidi, kteří viděli stranu, jenž by konečně nešla proti prezdentovi. Starší strýc, kterému (určitě) cigoši (kdo jinej?) ukradli auto. Chtěl zavolit někoho, kdo naplno říká, že nemá rád Kalouska. Díky němu se zadloužil na zimu, aby mohl nakoupit uhlí.

A pak tu máme se Zemanovci komunisty. Měli vládnout spolu s ČSSD, ale ta jim opět ukázala záda, když potřebuje jiné strany do vlády. Příští volby dostanou méně a pak ještě méně a pak se možná ustálí, ale sen se jim už těžko splní. Byli si tak jistí, že to dohromady dají. Věřili ČSSD a lustrace se na ně nechystala. A co na to Zeman? Nic. Ani nic neprohodil jejich směrem. Měli dělat přicmrdu ČSSD a na to byli dobrý. Když ovšem ČSSD nedosáhla 30 %, tak jako by to byla jejich chyba. Jsou plonkový jak Okamura, který chce jít chytře do opozice. Nová strana by neměla chtít vládnout. Resp. chít by měla, ale doopravdy by se měla stáhnout do opozice. Komentovat, kritizovat a při příštích volbách dosáhnout více hlasů – a pak to zkusit. Jenže pro komunisty tohle měly být ty vítězný volby. Zápasil jsem a vím, jak těžce se nese, když prohrajete vyhraný zápas. Svět je celej zkurvenej a vy sami máte, co dělat, abyste si ten den neožrali držku.

Jenže ani komouši nejsou mými nepřáteli. Fakt se nemohu zlobit na starou paní, za kterou jednou za půl roku přijedou vnuci s tabletem. Nebo ani nepřijedou, protože žijí ve Francii a tuhle zemi prostě nechápou a už ji ani nechtějí. Paní, kterou každý šmejd obere na předváděčce. Nebo děda, kterému řekne politik v audině, že valorizace důchodů bude 45.- a za léky zaplatí 200,- navíc. Ne, ani tohle nejsou mí nepřátelé.

Je tu taky Babiš. Jasně, že je to svině. Jasně, že je to hajzl. Ale to ještě neznamená, že nemá pravdu. On ji nejspíše nemá. Nakecal toho dost a půlka toho byla slibů vyřčených jakoby mu někdo držel bouchačku u hlavy. Nicméně má šanci sestavit vládu spolu s ČSSD. Nic, co bych měl vysněnýho, ale tak ho lidi volili, tak proč mu házet klacky pod nohy. Lustracemi se to v novinách tentokrát jen hemží. A když už to vypadá, že budou tedy vyjednávat o sestavě vlády, tak to kurva prezident na pět dní zabije. Jo, schůzka v Lánech. Prezident si potom udělá něco s nohou. Ve střízlivém stavu a zcela náhodně. Asi bych mu to i rád věřil. Navíc mé nejoblíbenější knihy jsou Hobit a Alenka v říši divů, takže mám k pohádkám blízko…

Nicméně ať je Babiš jakýkoli, nemůžu se zlobit na jeho voliče. Na chlapa, co žije na předměstí v malém domě s manželkou, která sleduje Růžovku. Nemají se špatně, ale mohli by se mít lépe. Starosta bere úplatky, to ví i dítě ve školce, a jeho firmička by klidně platila daně, kdyby ji to nezabilo. Ale jinak to jde. Jenže v ODS se zklamal. ČSSD mu je silně proti srsti a TOPka ho sere pro jistotu taky.

O ODS ani nebudu mluvit. Tu Zeman chce zlikvidovat a Klausovi je to jedno. Však tak jako se Klaus choval k ODS, tak teď se Zeman chová k ČSSD.

A když už jsme u ČSSD, nechal jsem si ji naschvál závěrem. Normální volič ČSSD se teď může zbláznit ze Zemana. Nejspíše ho volili jak v prvním kole, tak ve druhém a co on jim za to? On jim za to svolá tajnou schůzku a vymrdá se všemi z ČSSD – tedy alespoň se značnou většinou.

Do toho Zeman uděluje státní vyznamenání divným lidem. Sobotka dělá revoluci pár metrů od něho a Okamura komentuje. A ani i Babiš nemá v hlavě tolik nasráno, aby jednal s týmem, který se snaží odstavit Sobotku. Chvíli to vypadá, že bude jednat s oběma týmy, ale pak tam asi naskočili poradci a řekli mu: „Hej, Babiši, tohle bude průser, raději mlž a dál dokola říkej, že nerozumíš situaci v ČSSD.“ Alespoň náš prezident (velkoryse) nechce sto jedna podpisů. Občas jo, to kdyby to mělo hodit klacky pod nohy jeho rivalům. Ale to jsem opět odbočil od tématu.

Tak nám tedy prezident svolává puč proti Sobotkovi. Jenže to není takový sráč, jak by chtěl. Jasně, Sobotka před volbami nešťastně prohlásil, že chce tak třicet procent a teď má méně než posledně, ale co se dá dělat. Pořád dovedl stranu k vítězství. Navíc ztratil jen 2 % voličů, které spolkl Babiš nebo Okamura. To se o ostatních minulých parlamentních stranách rozhodně říci nedá. Jedinej, kdo může z minulé vládnoucí vlády zaznamenat úspěch, je Bárta a TOPka jako celek.

A pak to prohlášení. Že by se schůzkou s panem prezidentem chlubil. Tak teď, co tam hoši byli, odstoupili z ČSSD. Na férovku jim to trvalo trochu déle, ale nakonec ten tlak byl asi k neustátí. Však ani Škromach to nedal a to je už pořádný dino.

Aby to lidi nesralo málo, tak lze jmenovat ještě třeba výroky o kouření až od dvaceti sedmi let. Nebo hádky s doktory o tom, kolik může denně vypít skleniček. Nebo článek Zemanové, že by si lidé měli prezidenta vážit, a že je jí to kurva líto, protože je to vlastně dobrej a zásadovej chlap. Jak by zazpíval klasik: „Nasrat, jó nasrat, paní Zemanová“. Jestli Váš muž něco není, tak zásadovej. Dobrej je, o tom žádná. Ale ne dobrej jako pure good guy, ale dobrej jako chytrej a všeho schopnej. Jo, ale abych neryl jen do Vašeho manžela, co se týče chlastu a kouření, tak jasně, že Havel taky hulil jak fabrika a chlastal jako divej. Jenže se o tom snažil držet hubu. Občas Blesk přinesl nějakou tu fotku ze Silvestra nebo pařby, kde byl stůl plný alkoholu a kolem jen čtyři lidé, ale nikdo vlastně nevěděl, kolik a co právě vypil náš prezident. A upřímně post prezidenta je tak dobře placený právě kvůli tomu, že ho každý sleduje a komentuje. Kdyby to byla nevýrazná osobnost v ČR, tak by asi nepobírala takový plat. Doufám.

No, ale ať už to zkrátíme a dotaneme se do finiše.

Zemanovi se to nepovedlo. Sobotka nám sice tvrdí, že pan prezident s tím nemá nic společného, ale co taky může dělat, když s ním tři roky bude muset ještě vycházet (minimálně tři roky). A vlastně vyhrál. Zeman je zahnaný, ale není v koutě, takže nebude kousat. Víc by mohl ztratit, než získat, kdyby teď šel proti ČSSD a ta by víc mohla ztratit než získat, kdyby s ním měla jít do boje. Ty dva se teď musí snést.

Ale co na to voliči ČSSD?

Můžu prostě nenávidět 20 % voličů? A vyčítat jim něco? Kdybych se řídil jen podle novinek.cz, tak bych si nějaký ten důvod našel, ale jezdím tramvají, autobusem, metrem, SA i vlakem. Tam určitě bude nemálo voličů ČSSD. A co chtějí? Utopické myšlenky jako aby nás ticket stál stejně jako Nory v Norsku. Aby benzín nebyl uměle přemrštěný vůči skutečnému průměrnému platu, abychom nebyli odpad Evropy, co se týče žrádla. A objektivně mohu říci, že nejen Evropy. Aby tu nevznikaly dvoje společenské nůžky. První mezi těmi, kteří mají pohádkové platy ve veřejném sektoru a mezi normálními lidmi. A druhé mezi těmi, kteří přežívají na pokraji chudoby a mezi těmi, kteří vydělávají. Prostě a jednoduše nemůžu se zlobit na voliče ČSSD, že se bojí novodobého otrokářství a kastovního systému.

Ta flustrace je obrovská. Jednou jsi prodavač, vždycky budeš prodavač. Americký sen se nekoná. V devadesátkách se někdo nažral, někdo zůstal pod mostem. Není předměstí jako předměstí a alkoholismus tu jen kvete. A pak nám tu vznikají hitlerovské strany. Ještě, že jsme si uchovali ten svůj typický český humur.

Ale teď je otázka, jak tedy náš prezident pojí naši zemi. Jednoduše tím, že všechny sere. A sere voliče napříč spektrem. Málokdo mu věří už od dob jeho vedení ČSSD. LUKoil byla těžká rána. Mostecká uhelná taky. Přímá podpora Klausovy rodiny při volbách taky. SPOZ taky. Škromach taky. Pornopárty taky. Chlast taky a nakonec ten oblak kouře. Ten taky.

Nechci radit, koho si zvolit za prezidenta. Jen mám takový pocit, že nám to třikrát za sebou moc nevyšlo. Havel byl umělec a dalšího umělce už asi fakt nepotřebujeme. Dělat pochybná rozhodnutí a stavět se do pozice undergroundu? Ne, děkuji. Dvě amnestie by nás mohly vyléčit. Individualismus je super. V knihách. Ve filmech. Ve velkých příbězích. V evoluci to moc nikam nevedlo. Klaus jakože dobrý, ale kde ten chlapec z ekonomky nabral tu jistotu, že se naše země neotepluje, to mi hlava nebere. I kdyby měl pravdu, tak jak k tomu došel? Nevím no. Prezident by měl být asi namyšlený, nebo se to u něho dá tolerovat. Více jak u pingla v restauraci, ale určitě znáte to o tom moc a příliš…

A tak Havel nám tedy moc nevyšel. Dobrý jako umělec (i když žádný Jan Weiss natož Karel Čapek nebo Bohumil Hrabal), ale v pohodě. Proč ne. Klaus taky žádná výhra v loterii, ale alespoň jsme si zkusili, co to je pure politik jako prezident. A teď zkoušíme Zemana jako (znáte anglické spojení haters gonna hate?), který střílí do všech. A Zemanová se stále diví, že si ho nevážíme…

Ne pane Zemane, nemyslím si, že byste stál za hovno. Myslím si, že postupně naserete i ty, kteří jsou ochotni dávat šanci lidem dokola a dokola. Až Vám ji prostě nedají. A lidi, jakéhokoli politické smýšlení (kromě toho okrajového) budou mít společného „nepřítele“ v uvozkách proto, že nejste žádný veřejný nepřítel ani terorista.

Nicméně to je jediný přínos, který ve Vás vidím jako občan České republiky. Tím, že postupně ničíte lidem, co je více či méně svaté, nebo v co alespoň věří, tím je pojíte k sobě. Mluví se jen o tom, co kde děláte a kde jste se ožral.

Jste přínosem… ale za jakou cenu?