Reklama
 
Blog | Daniel Hrnčíř

Na vojnu jsme nešli a hovno jsme si vycinkali

Je to tak a říkají nám generace Y. Občas se sociologové přetahují, od kdy do kdy jsme se měli narodit. Někdo bere raný devadesátky do naší generace, někdo, že to bude až ta příští. Nicméně ať tak nebo tak, 1980 – 1990 je moje generace. Za pět let budeme nejproduktivnější generace na Světě. Žádná věda, záběr lidí ve věku 30 – 40 let je prostě všeříkající.

Na rovinu, žádná hitparáda nás teda rozhodně nečeká. Jsme poslední generace, která vyrůstala bez technologie (někdo krátce na začátku dětství (já), někdo delší dobu (bratr)), nešli jsme plošně na vojnu a to buď z důvodů, že ji zrušili, nebo že se modrá knížka dávala na potkání.  V devíti taky nikdo necinkal.

 

A upřímně, mé sdělení se váže k předchozímu odstavci. Protože to je to, o čem se buď hromadně mluví, nebo o čem se píše v novinách. Každý z mé generace slyšel, že vojna by nám jen pomohla – ať ještě teď, nebo když byl mladší. Jenže ruku na srdce, většina lidí povinnou vojnu prošla s prstem v nose, zkalená nebo s prostitutkou v levným hotelu. Víte dobře, že válka nehrozila, peníze na ofensivu nebyly, kvalitní personál taky chyběl, a tak se většinu doby chlastalo a párkrát za měsíc proběhla buzerace. Ale co, jestli je to to jediný, co budu číst v komentářích, tak já jsem s tím jakože smířenej. Nebojte se napsat, že by mi vojna pomohla jak řemen – zajímalo by mne, jestli to za pět let budete říkat čtyřicátníkům v hospodě (za předpokladu, že šli na vysokou). Mimochodem od mých přátel, kteří jsou u profesionálů, jsem to ani jednou neslyšel.

Reklama

 

Za to druhý, za to druhý vám jakože moc děkuju – ne všem, zdaleka ne všem. Jen těm, co cinkali a policistům, kteří nikoho nemlátili a jen se snažili po té listopadové mizérii nastolit nějaký pořádek. Prý máme moc dobré policisty, kteří se snaží lidem pomáhat. Můj přítel u státní policie ČR mi řekl: „Mám na hovno nadřízeného, co nás jen buzeruje, ale to když jsem na ulici a pomáhám lidem, to mě baví, mnohdy jsme jediný, kdo se na ně nevysral…“ Je mladší než já, z generace Y.

 

A to jsou vaše dva silné odkazy, které slýcháme, které dědíme. Za jeden tak trochu nemůžete, protože povinnou vojenskou docházku si vymyslela strana a na tom druhém se podílela hrstka národa – a podle našeho prezidenta to taky stálo (citace Miloše Zemana) “za hovno” (konec citace Miloše Zemana). Já si myslím, že prezident je piča a politickou korektnost si po tom všem, co předvedl, už asi můžeme na obou stranách odpustit, co říkáte? Nebo Vám nepřijde alibistické říkat, že pouze cituji, tudíž nemluvím sprostě? Hovno, jak by řekl Zeman.

 

A pak ty devadesátky. Kdy si straníci nakradli jak straky spolu s Klausem. Já si pamatuju až tu druhou hektickou vlnu. Koženýho matně, ale Klause a Zemana dobře. Pamatuji si, jak si vždycky připíjeli na Silvestra jako ti největší rivalové. Bylo mi třináct a vím, že se do sebe nemilosrdně pouštěli a teď? Teď se podporují v kampani, mají přednášky hned za sebou a jmenují své manželky na důležité funkce. Dcera jednoho na veřejnosti vyšukává jako jeho nenáviděný pussy riot, ale posral by se, kdyby jela na Sibiř do vězení. Bakala, to je taky dědictví pistolnických devadesátek a posranej číšník taky.

 

Nicméně naše generace už nyní utváří dědictví té příští. A za pět let to bude ona, která bude hlavním hybatelem ekonomiky, politiky, kultury, sportu – prostě společenského života. Zatím bych to neviděl na nějakou hitparádu, ale znáte to: neříkej hop… nechval dne… a tak dál, a tak dál. Zajímalo by mne, jestli budeme té příští generaci taky něco vyčítat nebo jí něco připomínat. Třeba: „To my jsme ještě vyrůstali bez plošného internetu“ nebo „dřív se moc nevolalo, protože paušál byl pro podnikatele“ nebo “šukali jsme až …” vlastně ne, všichni šukáme už od patnácti, co svět světem stojí.

 

Nevím no, nadšenej z vás a z vašeho dědictví teda ňák úplně nejsem. Vodvařenej stopro ne. Za zlý vám nemám nic, rozhodně si nemyslím, že bychom byli kdovíjak lepší. Příští generaci věřím asi tak jako tý vaší a tý naší. Takže vůbec.

 

Držte nám palce, závisí na tom váš život a důchod. Na vojnu jsme nešli a hovno jsme si vycinkali.


Vaše generace Y.