Reklama
 
Blog | Daniel Hrnčíř

Fénix

Existuje teorie. Zdála by se trochu moc filozofická, ale mně se líbí. Líbí se mi hodně a především proto, že jsem schopnej si ji nějak rozumně vyargumentovat. Dobře. Asi se sluší říci, že to není nic oficiálního – není to jako odrazy v jeskyni a už vůbec ne jako pohlavní výběr nebo snad relativita.

Vím. Vím. Dlouhá předmluva. Pojďme tedy k věci a k argumentaci. Takže skutečně věřím, že  každá doba je připravená na určitý typ lidí, kteří posouvají společnost dál. Tím myslím, že v 15. století se rodili velcí umělci (nepoužil jsem Google, tak doufám, že jsem se s tím Leonardem trefil); v 19. století velcí čeští spisovatelé plus teda přelom; ve třicátých letech schopní politici a vůdci, v padesátých výborní technici (zase – Bill Gates, Steve Jobs – opět bez Googlu, ale Bill ještě žije, tak věřím, že musí být starý cca jak můj táta) atd. A Zároveň s tím nastává útlum v jiné oblasti lidského poznání. Něco jako když hrajete Civilizaci (nebo jinou 4X) a musíte si vybrat směr výzkumu…

A teprve teď jdu k věci. Vím. Vím. Fakt pomalu se rozehřívám. Čím silnější je jeden směr, tím horší je ten druhý. Logicky. Lidé se upínají k jedné možnosti a tím automaticky utlumí nebo lehce degradují jiné. Mně to prostě dává smysl. Technologiemi míříme dopředu jak splašená střela. Musk už obydluje Mars (pořád oproti Weissovi dost pomalu). Jenže s touhle střelou jiná hvězda upadá, nebo spíše zcela vyhasla. Tou katastrofou je politická situace.

Napříč celou společností nenajdeme jediný případ politika, který by posunul úroveň (výš a ne níže). Jasný, jsou lepší a horší chvilky v dějinách lidstva ve všech oblastech. Nicméně to nastavení mysli, které máme, by už zasloužilo změnu.

 

A teď je doba, která je přímo k tomu vhodná. Z nějaké euforie v 90. letech jsme už vyrostli (ano, ano, na konci 90. mi nebylo ještě 15, ale pamatuju si tu dobu). Pamatujeme si dobře všechny ty sračky v politice a pravdu nevyvrátí stokrát řečená lež. Můžeme dokola číst na netu, že Zeman je ve skutečnosti chytrej a Klaus, i když je to buzna, tak taky. Ale kdo je viděl naživo, kdo je zažil při silvestrovském přelomovém večeru, ví, že to nejsou žádní myslitelé. Oni, ani polovina té gardy s nimi. Taky od většiny z nich neplatí takové to přesvědčování, že zažili válku, totáč, vojska a že ví… Zeman měl aspoň tu čest se vyhodit z KSČ za nesouhlas Varšavy a Klaus aspoň nemá modrou knížku. Upřímně fakt nechápu, jak se tyhle dva dokázali dostat do vysoké politiky, a proč se tam stále drží…

 

Jsou pro mě symbol úpadku, vedle nich se může snad už postavit jen Škromach a Paroubek. Ne vážně! Fakt není v pořádku, když politické body sbírají i taková hovna jako Okamura a Bárta. Tu hranici, kterou jsme nastolili v devadesátkách (a ne že by byla kdovíjak velká), jsme stačili ještě snížit o pár desítek centimetrů.

 

Napříč celou společností ve všech městech je všem jasný, že politici kradou. Myšlenka, která se nese naší zemí a nepochybujeme o ní. Akorát se hádáme o tom, kdo krade míň a kdo víc. Jeden debil podepisuje petici pro Číňany a druhý zase vymrdává se statistikou, výběrem peněz a zavádí kontrolní sračky jako EET (nebojte, nezlepší ani nezhorší rozpočet ČR a chcete-li, můžeme si o tom zapolemizovat v jiném článku ;)). Klause se Zemanem jsem si vybral, protože ač spojenci, nebojí se na sebe zvracet, což je s-k-u-t-e-č-n-ě neuvěřitelné. Chápete? Je to stejný, jako byste jeli v autě s kámošem a všechno bojovalo proti vám od počasí přes motor po policajty a von vám pro jistotu ještě bodal nožem do nohy… Hele, na rovinu, i rozvedený rodiče se dokážou lépe domluvit než koalice. Koalice! Už to slovo je v tomhle pojetí černější než kdejakej leták.

 

No, ale co s tím? Ten hluboký pokles jsme se pokoušeli narovnat už několikrát. A vzešla z toho ještě větší sračka, než jsme doufali. Pamatujete Holešovickou výzvu – dobrá parta (estébák, taxikářskej zmdrík a Popelka)? VV s Bártou? A naše nejnovější dno Ano! aneb bude fakt dobře, aspoň jako nápis na papíře. A slyšeli jste už tu pohádku o vzkříšení ODA? Jo a o diskreditaci pravice snad ani nemusím psát. A naschvál tu vynechávám takový ty části naší scény jako směnka na mrtvýho, tunel (ať už uhelnej, nebo ten, do kterého teče), ženská, co sleduje jinou ženskou, flašku s milióny, a to všechno píšu z hlavy. Kolik toho bude na Googlu po zadání klíčových slov “korupce”, “politika”, “ČR”, se ani neodvažuju hádat.

 

Takže bych se chtěl zeptat, zda-li jako fakt budeme pořád věřit heslům jako:

“Nebudeme krást.” “Budeme transparentní!” “Půjdeme tvrdě po zlodějích.” “Nejsme politická garnitura.” “Nebojíme se říkat pravdu!” “Zabráníme korupci.” “Konec bordelu a korupce” “Řekněte ne zlodějům.” “S lidmi pro lidi.” A fakt hodně dalších. Přijde tohle někomu v pohodě? A poznali jste, že většina z nich byla opravdu použita? A budete vědět která?

 

Dobře. Dobře. Možná se snížíte k tomu, že přihmouříte obě oči a budete souhlasit s tím, že tlak naší společnosti je spíše na technologie nežli na politiku. Někdo ještě dodá: “Dobře že tak.” Co si budeme, určitě by to mohlo být naopak… a to nechce nikdo. Ani já.

 

Teď bych se rád vrátil na začátek. To, že jedna část sociálního života letí dopředu (o jejím dopadu můžeme polemizovat), neznamená, že tu druhou teda necháme hnít jak zkažený zelí. To, co tu dnes máme, se nezmění nějakým akrabadabra nebo “v budoucnu”. Když firmě nejdou kšefty a má slabé prodeje, neřekne si: “Máme slabý období a za rok to bude určitě lepší.” A pokud si to řekne, tak zkrachuje. Myslet si, že se u nás politika změní, je jako doufat, že ta díra ve střeše se sama zakytuje.

 

Jediným východiskem je podpořit někoho, kdo neohne hřbet, kdo se o-p-r-a-v-d-u nebude bát říkat nepopulární věci a kdo nahlas řekne: “Máme problémy a všechny určitě nevyřešíme, ale postupně a pomalu něco zlepšíme.” A sorry, Babiš to fakt nebude. A pokud si to někdo doopravdy myslí, a ne jen jeho podplacení internetový diskutéři, bude plakat v domě …s rozbitou střechou.

 

Hele, nemá smysl plakat nad rozbitou střechou. Dnes je ta chvíle, kdy může do politiky vstoupit kdokoli aspoň trochu rozumný, a určitě situaci nezhorší. Takže pokud někdo máte solidní nápad a řešení (a utečence, Greenpeace, neziskovky, cigány a jiné rádoby problémy neřešte), směle do toho!

 

Jinak další “meta” jsou už jenom náckové, a na to tu fakt čekat nebudu…

 

Díky za pozornost a za všechny ty ryby.

Reklama